Kaszinótojás eredete és nevének története

kaszinótojás eredete

A kaszinótojás egyik kedvelt eleme a hidegtálaknak, húsvét, karácsony, szilveszteri buli elképzelhetetlen nélküle. Honnan ered a kaszinótojás, és miért kaszinótojás a neve? Most minden kiderül a kaszinótojásról!

Kaszinótojás eredete

A kaszinótojás eredete a történelmi feljegyzések, utalások szerint Olaszországban, Rómában keresendő, ahol Marcus Apicius Gavius mesterszakács készítette az elsőt az I. században. A szakács az extravagáns luxusban élt és teljes vagyonát a fényűző vendéglátásra költötte. A két nyelven megjelent szakácskönyve is hozzájárult ahhoz, hogy Európában nagyon gyorsan elterjedtek a hidegkonyha alapreceptjei.

A kaszinótojást hosszú ideig előételként tálalták, de a XIV. századtól megjelent a klasszikus svédasztalon és a mai napig a hidegtálak elengedhetetlen eleme. Svédországban még ma is az a szokás, hogy a háziasszony már előre elkészíti az ételt és korán reggel a svédasztalra tálalja.

A kaszintójás receptje nyomtatásban először 1786-ban jelent meg Nagy-Britanniában, ott „Deviled Egg”-nek, azaz ördögi tojásnak nevezték. Az ördögi jelző az erős, pikáns ízesítésre utal. Egy feljegyzés szerint, az egyház hatására nevezték el az enyhébb fűszerezéssel készített kaszinótojást „Angel Egg”, azaz „Angyali tojásnak”. A különböző megnevezések mögött nemzeti konyhák receptjei, hidegkonyhai sajátosságai bújnak meg.

Az előkészítés folyamata mindenhol megegyezik, a tojásokat keményre főzik, majd hosszában félbe vágják, a sárgáját eltávolítják. A töltelékbe kerül pépesítve a tojás sárgája, majd olyan összetevők, mint a mustár, majonéz és petrezselyem, és fűszerek, só, bors, cukor.

Miért kaszinótojás a neve?

Ha korábban ördögi meg angyali tojásnak nevezték ezt az ételt, mégis miért lett kaszinótojás a neve, mi köze van a kaszinóhoz?

Magyarország az egyetlen, ahol kaszinótojásnak hívják ezt az ételt, a legtöbb országban töltött tojás a neve. Honnan jön a kaszinó?

A legenda szerint a kaszinótojás elvezést Magyar Elek Ínyesmesternek köszönhetjük, aki gasztronómiai szakíró volt. Ő mondta azt, hogy kevés helyen lehet igazán jó töltött tojást enni, mert a legtöbb büfé és presszó „elkaszinózza” ezt a receptet. Ez a kifejezés aztán ráragadt a töltött tojásra, és elterjedt a kaszinótojás elnevezés.

Klasszikus kaszinótojás recept

Bár már nagyon sok helyen lehet kapni, de kaszinótojást házilag is készíthetünk.

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál majonéz
  • 2 teáskanál mustár
  • frissen őrölt feketebors

Klasszikus kaszinótojás recept:

1 Főzd meg a tojásokat bő vízben. A forrástól számított 10 percig főzd, utána vedd le a tűzről és hideg vízben hűtsd ki.

2. Ha kihűltek a tojások, pucold meg őket.

3. Egy éles késsel hosszában vágd félbe a főtt tojásokat.

4. A tojássárgákat tedd egy tálba.

5. Add a tojássárgához a tejfölt, mustárt, majonézt, sót, borsot, és jó alaposan keverd össze.

6. Töltsd a tojássárgás krémet egy nyomózsákba, nyomd bele a tojásfehérje mélyedéseibe.

7. A kaszinótojás tetjét diszítheted fűszerpaprikával, apróra vágott uborkával, paprikával.

A kaszinótojást átalában valamilyen majonézes salátával, például franciasalátával szokták tálalni.