Mi az a snapszer leves, hogyan készül, és mi köze a kártyához? Itt most minden kiderül.
A snapszer leves igaz története
A snapszer leves a legendás Kehli Vendéglőben született, ahol a kártyásoknak külön asztaltársasága volt, és időnként nagy kártyacsaták dúltak. Egyszer, valamikor az 1930-as évek tájékán, egy átmulatott éjszaka után, másnapossága orvoslásaként újból becsípve érkezett a jegyző kártyakompániájához. Elkezdték játszani az akkor népszerű négyes óbudai snapszert. Amikor a licitálás sora a jegyzőre került, az alkohol ködében tévedésből saját magát hívta meg a piros ásszal. Mivel védte őt a részegek őrangyala, a másik három lappal megkapta a piros királyt és a felsőt is. Bemondta a snapszert, megnyerte a játszmát. Örömében hívta a pincért és így kiáltott: „Főúr, snapszert mindenkinek!” Ezzel az asztalra borult és édesdeden elaludt.
Hiába kérdezte a pincér, hogy ugyan mi az a snapszer, amit a többieknek is fel kellene szolgálnia, a válasz csak egy horkantás volt. Kétségbeesetten jelentette ezt a különleges megrendelést a konyhának. Nosza, lett is nagy tanakodás, hogy mitévők legyenek ezzel a kívánsággal.
A Kéhli vendéglő híres volt arról, hogy náluk a vendég kívánsága szent és sérthetetlen, Kéhli mama nagy lélekjelenléttel megmentette a helyzetet. Végignézett a konyhában sorakozó nyersanyagokon és egy levest készített belőle. Az így összeállított levest azután a következő megjegyzéssel küldte útjára: „Józsi kérem, vigye ki az uraknak a snapszer levesüket.” Így került a kártyások asztalára és lett népszerű a vendéglőben az óbudai snapszer leves.
Mi is az a snapszer leves?
Egy sűrű, tartalmas leves savanyú káposztából, sárgarépából, főtt füstölt húsból és néhány pár virsliből. Leginkább télen szokták készíteni, szilveszterre vagy akár húsvétra is készülhet.
Snapszer leves recept:
Hozzávalók:
- 40 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg füstölt hús
- 5 dkg szalonna
- 2 pár virsli
- 1 db sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoranna
- só
- bors
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Snapszer leves elkészítése:
1 Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.
2. Kockázd fel a szalonnát és a füstölt húst.
3. Pucold meg a répát és vágd vékony szeletekre.
4. A savanyú káposztát vágd rövidebb szálakra, ha nagyon intenzív az íze, akkor mosd át kicsit.
5. Tedd egy lábosba a felkockázott szalonnát és olvaszd ki a zsírját.
6. Add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
7. Add hozzá a felkockázott füstölt húst, és pirítsd meg kicsit.
8. Keverd hozzá a fűszerpaprikát, köményt és fokhagymát.
9. Add hozzá a savanyú káposztát és répát, öntsd fel vízzel, és add hozzá a babérlevelet és őrölt borsot.
10. Főzd a snapszer levest kb. 45 percig, míg a zöldségek nagyjából meg nem puhulnak.
11. Karikázd fel a virslit, és add a leveshez a majorannával együtt.
12. Készítsd el a tejfölös habarást, a tejfölt keverd simára a liszttel, és merj hozzá egy keveset a leves levéből és keverd simára.
13. Öntsd a tejfölös habarást a leveshez, forrald fel, és már kész is a snapszer leves.