Snapszer leves

snapszer leves

Mi az a snapszer leves, hogyan készül, és mi köze a kártyához? Itt most minden kiderül.

A snapszer leves igaz története

A snapszer leves a legendás Kehli Vendéglőben született, ahol a kártyásoknak külön asztaltársasága volt, és időnként nagy kártyacsaták dúltak. Egyszer, valamikor az 1930-as évek tájékán, egy átmulatott éjszaka után, másnapossága orvoslásaként újból becsípve érkezett a jegyző kártyakompániájához. Elkezdték játszani az akkor népszerű négyes óbudai snapszert. Amikor a licitálás sora a jegyzőre került, az alkohol ködében tévedésből saját magát hívta meg a piros ásszal. Mivel védte őt a részegek őrangyala, a másik három lappal megkapta a piros királyt és a felsőt is. Bemondta a snapszert, megnyerte a játszmát. Örömében hívta a pincért és így kiáltott: „Főúr, snapszert mindenkinek!” Ezzel az asztalra borult és édesdeden elaludt.

Hiába kérdezte a pincér, hogy ugyan mi az a snapszer, amit a többieknek is fel kellene szolgálnia, a válasz csak egy horkantás volt. Kétségbeesetten jelentette ezt a különleges megrendelést a konyhának. Nosza, lett is nagy tanakodás, hogy mitévők legyenek ezzel a kívánsággal.

A Kéhli vendéglő híres volt arról, hogy náluk a vendég kívánsága szent és sérthetetlen, Kéhli mama nagy lélekjelenléttel megmentette a helyzetet. Végignézett a konyhában sorakozó nyersanyagokon és egy levest készített belőle. Az így összeállított levest azután a következő megjegyzéssel küldte útjára: „Józsi kérem, vigye ki az uraknak a snapszer levesüket.” Így került a kártyások asztalára és lett népszerű a vendéglőben az óbudai snapszer leves.

forrás

Mi is az a snapszer leves?

Egy sűrű, tartalmas leves savanyú káposztából, sárgarépából, főtt füstölt húsból és néhány pár virsliből. Leginkább télen szokták készíteni, szilveszterre vagy akár húsvétra is készülhet.

Snapszer leves recept:

Hozzávalók:

  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt hús
  • 5 dkg szalonna
  • 2 pár virsli
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál majoranna
  • bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Snapszer leves elkészítése:

1 Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.

2. Kockázd fel a szalonnát és a füstölt húst.

3. Pucold meg a répát és vágd vékony szeletekre.

4. A savanyú káposztát vágd rövidebb szálakra, ha nagyon intenzív az íze, akkor mosd át kicsit.

5. Tedd egy lábosba a felkockázott szalonnát és olvaszd ki a zsírját.

6. Add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.

7. Add hozzá a felkockázott füstölt húst, és pirítsd meg kicsit.

8. Keverd hozzá a fűszerpaprikát, köményt és fokhagymát.

9. Add hozzá a savanyú káposztát és répát, öntsd fel vízzel, és add hozzá a babérlevelet és őrölt borsot.

10. Főzd a snapszer levest kb. 45 percig, míg a zöldségek nagyjából meg nem puhulnak.

11. Karikázd fel a virslit, és add a leveshez a majorannával együtt.

12. Készítsd el a tejfölös habarást, a tejfölt keverd simára a liszttel, és merj hozzá egy keveset a leves levéből és keverd simára.

13. Öntsd a tejfölös habarást a leveshez, forrald fel, és már kész is a snapszer leves.